Årsager til at din pejs eller brændeovn går ud
En pejs eller brændeovn, der konstant går ud, kan være frustrerende og kan indikere en række forskellige problemer. Forståelsen af de grundlæggende årsager og vedligeholdelsesbehov er nøglen til at løse dette problem.
Undgå at brændeovnen går ud
Her er en guide til, hvad der kan være årsagen, og hvordan du kan adressere disse problemer.
Utilstrækkelig Træk
En af de mest almindelige årsager til, at en pejs eller brændeovn går ud, er utilstrækkelig træk i skorstenen. Træk er den opadgående luftstrøm, der hjælper med at fjerne røg og gasser fra pejsen og tiltrække frisk luft til forbrænding. Hvis røgen og gassen ikke kan slippe ud, samler det sig i selve fyringsrummet og kvæler ilden, da ild har behov for ilt, for at kunde holde sig „i live‟.
Løsning:
Kontroller, om skorstenens spjæld (hvis til stede) er helt åbent. Hvis problemet fortsætter, kan det være nødvendigt at få en professionel til at inspicere skorstenen for blokeringer, såsom fuglereder, snavs eller opbygning af sod. Vær opmærksom på at der på dage med kraftig vind, kan være tale om at vinden blæser med højt tryk ned i skortstenen. Kontakt os som din pejseekspert, hvis du oplever dette når blæsten er slem. Der findes måde at forebygge dette på med vindspærere.
Lufttilførselsproblemer
Ukorrekt lufttilførsel kan forhindre ilden i at få nok ilt, til at opretholde forbrændingen. Dette kan skyldes dårligt indstillede luftindtag eller tætte rum, der ikke tillader tilstrækkelig luftudveksling.
Løsning:
Juster luftindtagene korrekt, og sørg for, at rummet er tilstrækkeligt ventileret, hvis du kan fornemme en høj luftfugtighed i rummet eller et dårligt indeklima, hvor vejtrækningen er en smule dybere. I disse tilfælde kan det være nødvendigt at åbne et vindue lidt, nogle gange i løbet af dagen, for at forbedre luftstrømmen. Luft indtagene kan være stoppet med aske eller sod indvendigt, hvis de forrige forslag ikke virker, så forsøg at rense luftindtagene med en hård børste indvendigt, når brænderummet er nedkølet.
Fugtigt brændsel
Brugen af fugtigt eller uforarbejdet træ kan forhindre effektiv forbrænding. Fugtigt træ brænder ikke kun ineffektivt, men producerer også mere røg og sod. Dette kan stoppe luftindtagene og udsugning og gør at du meget oftere skal rengøre din pejs eller brændeovn.
Løsning:
Brug altid tørt, velhærdet træ i din pejs eller brændeovn. Træet bør have et fugtighedsindhold på under 20% og helst under 10%, for optimal forbrænding. Hvis du er sikker på at dit træ har været udsat for fugt, så sæt det til tørre, helst indendørs eller som minimum overdækket. Du vil opleve en langt bedre brændekvalitet, med tilpas tørt brænde.
Overbelastning af brænderummet
At lægge for meget træ på én gang, kan kvæle ilden og forhindre luft i at cirkulere effektivt. Dette kan lede til store mængder af sod og tyk aske.
Løsning:
Start med en mindre mængde træ og tilføj gradvist mere, som ilden vokser. Dette sikrer tilstrækkelig luftcirkulation og en mere stabil forbrænding. Det skaber også et meget mere „hyggeligt‟ flammebillede. At fylde brænderummet med så meget brænde som muligt, varmer også minimalt hurtigere end tende op med en passende mængde træ, der har god plads til at „ånde‟.
Blokeret askeskuffe eller luftindtag
En blokeret askeskuffe eller et luftindtag kan begrænse luftstrømmen, hvilket er nødvendig for forbrændingen.
Løsning:
Rengør regelmæssigt askeskuffen og kontroller, at luftindtagene ikke er blokeret af aske eller snavs. Få løbende besøg af skortstensfejeren, for at sikre en god gennemstrøm af luft fra skortstenen
Husk vigtigheden af almindelig vedligeholdelse
Regelmæssig vedligeholdelse af pejsen og brændeovnen er afgørende for sikker og effektiv drift. Dette inkluderer rengøring af sod og tjære, kontrol af skorstenen og skift af defekte dele. Nu oftere dette gøres, nu lettere og nu hurtigere kan dette gøres. Nøjagtigt som i køkkenet, så er ny snavs, nemmere at få af end gammelt.